Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentieren van een breuk

Hoi,

Het gaat om de functie: f(x)= (1-y)/(1+Öy)

Dit is dan volgens mij de afgeleide:

f'= (-1·(1+Öy)-(1-y)·1/2y^-1/2)/((1+Öy)^2)

Het probleem is dat ik niet op het antwoord kom wat staat in het antwoordenboek. Dit antwoord luidt:

f'= -1/(2Öy)

Kunnen jullie me verder helpen?
Alvast bedankt!

Bram N
Student hbo - zondag 14 november 2004

Antwoord

Op zich is de door jou gemaakte afgeleide wel correct, maar ben je blijkbaar niet in staat om het adequaat te herleiden.
Kijk er eens anders tegen aan.
Je weet dat a2 - b2 te ontbinden is in (a-b)(a+b).
Als je dat nou eens toepast op de teller, dan krijg je 1 - y = (1-Öy)(1+Öy) en daarmee valt de noemer volledig weg.
Overigens: in je eerste regel schrijf je f(x), maar aan de recterkant komt de variabele x niet meer terug. Dat kan op zich wel, maar het antwoord zou er compleet anders door worden.

MBL
zondag 14 november 2004

©2001-2024 WisFaq