Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van een bol: z = ?

Weet de formule voor een bol want ik kan met een programmatje 3d formules invullen op mijn ti-84plus...
Er staat al Z=, die staat voor de hoogte in een 3d assenstelsel...

Alvast bedankt,
Groeten David

David
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 13 november 2004

Antwoord

Mij is niet duidelijk wat dat programmaatje graag achter 'Z=' ingevuld wil zien...

Maar algemeen geldt het volgende.
Gaan we ervan uit dat een punt P met coördinaten (x,y,z) op een bol met middelpunt O en straal R ligt, dan is
OP = R
of, met behulp van de ruimtelijke variant van de stelling van Pythagoras:
R2 = OP2 = x2 + y2 + z2
Zodat:
z = ±Ö(R2 - x2 - y2)
Op dezelfde manier vind je voor een bol met middelpunt (a,b,c):
z = c ±Ö( (R2 - (x-a)2 - (y-b)2 )

Hoop dat het bovenstaande je verder op weg helpt...

dk
zaterdag 13 november 2004

©2001-2025 WisFaq