Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Reeksen

Ik moet de som van n termen van de volgende meetkundige reeks berekenen: 3, -9 , 27 , ...

Ik probeer het met
S = -(-3)^1 + -(-3)^2 + -(-3)^3 ENZ.

Moet ik dan vervolgen met:
-3s = -(-3)^2 + -(-3)^3 + -(-3)^4

en dan?

Het antwoordenboek komt op
3/4 (1-(-3)^n)

Ik vind het erg moeilijk te werken met -(-3)


Yara
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 13 november 2004

Antwoord

Yara,
Je hebt te maken mt een meetkundige reeks.
Het kenmerk van een meetk. reeks is dat,uitgaande van het eerste getal,de volgende getallen worden verkregen door steeds met hetzelfde getal te vermenigvuldigen.
Bij jou is a=het eerste getal gelijk aan 3 en de
vermenigvuldigingsconstante is r=-3.Dan is
S(n)=de som van de eerste n getallen= a (1-r^n)/(1-r).
Dus hier:3(1-(-3)^n)/(1-(-3))= het antwoord.

kn
zaterdag 13 november 2004

©2001-2025 WisFaq