\require{AMSmath} Top berekenen Bereken de top van f(x)=x2-x-6 Remco Leerling mbo - donderdag 11 november 2004 Antwoord We zullen eens een oud paard van stal halen! Voor het berekenen van de top van een parabool zou je deze methode kunnen gebruiken:Bereken het snijpunt met de y-asBereken f(0)=-6, het snijpunt is (0,-6).Bereken het punt op gelijke hoogte als het snijpunt met de y-asx2-x-6=-6x2-x=0x(x-1)=0x=0 of x=1De parabool gaat door (0,-6) en (1,-6).Bepaal de symmetrie-asDe top ligt op het punt met x-coördinaat x=1/2ytop=(1/2)2-1/2-6=1/4-1/2-6=-61/4De coördinaten van de top zijn (1/2,-61/4).Zie ook De coördinaten van de top berekenen WvR donderdag 11 november 2004 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Bereken de top van f(x)=x2-x-6 Remco Leerling mbo - donderdag 11 november 2004
Remco Leerling mbo - donderdag 11 november 2004
We zullen eens een oud paard van stal halen! Voor het berekenen van de top van een parabool zou je deze methode kunnen gebruiken:Bereken het snijpunt met de y-asBereken f(0)=-6, het snijpunt is (0,-6).Bereken het punt op gelijke hoogte als het snijpunt met de y-asx2-x-6=-6x2-x=0x(x-1)=0x=0 of x=1De parabool gaat door (0,-6) en (1,-6).Bepaal de symmetrie-asDe top ligt op het punt met x-coördinaat x=1/2ytop=(1/2)2-1/2-6=1/4-1/2-6=-61/4De coördinaten van de top zijn (1/2,-61/4).Zie ook De coördinaten van de top berekenen WvR donderdag 11 november 2004
WvR donderdag 11 november 2004
©2001-2024 WisFaq