Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Te betalen rente

Hallo,

Ik heb hier een opgave waar ik totaal niet uitkom. Ik moet de te betalen rente in een specifiek jaar berekenen. Het gaat hier om de rente over een lening. Ik weet inmiddels al wel hoe ik de annuiteit bereken, maar de rente weet ik niet.

De gegevens die ik heb zijn:
geleende bedrag: 30.000 euro
percentage: 6.0% jaarlijks
looptijd: 15 jaar

Men leent het bedrag in januari 1998. Hoeveel betaalt men dan aan rente in bijvoorbeeld het jaar 2003?

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

Alvast bedankt

Martijn

Martij
Student hbo - donderdag 11 november 2004

Antwoord

Martyn,
de ann.is hier 3088,88.
In het eerste jaar is de rente 0,06*30.000=1800,00
zodat de eerste aflossing is 3088,88 -1800,00=1288,88.
De tweede aflossing is 1288,88*1,06=1366,21 zodat de
rente in het tweede jaaris 3088,88-1366,21=1722,67.
In 2003,dus in het 6de jaar is de aflossing
1288,88*1,06^5=1724,81.De rest van de ann.is rente.
Dus de aflossingen stijgen steeds met 6%.

kn
donderdag 11 november 2004

©2001-2024 WisFaq