To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontbinden van een veelterm

Is er ook een manier om een veelterm te ontbinden zoals x2-2x+4?
Alvast bedankt!

Elke
3de graad ASO - woensdag 10 november 2004

Antwoord

Dat is goede vraag! Ik neem aan dat je de product-som-methode kent! Je zoekt dan twee getallen die vermenigvuldigd 4 zijn en opgeteld -2. Maar helaas dat lukt dus niet!

1·4|5
2·2|4
-1·-4|-5
-2·-2|-4

Kan je dan helemaal niet ontbinden in factoren? Je zou de vergelijking x2-2x+4=0 kunnen oplossen met de abc-formule of kwadraatafsplitsen. Laten we dat laatste eens doen, voor de lol zullen we maar zeggen....

x2-2x+4=0
(x-1)2-1+4=0
(x-1)2+3=0
(x-1)2=-3
Geen oplossing!

Dus nee... ontbinden gaat niet...

Tenzij... je complexe getallen gebruikt. Je krijgt dan:
(x-1)2=-3
x-1=iÖ3 of x-1=-iÖ3
x=1+iÖ3 of x=1-iÖ3

Dus kennelijk kan je x2-2x+4 te ontbinden als:
x2-2x+4=(x-1-iÖ3)(x-1+iÖ3)

Maar dat zal toch wel niet de bedoeling zijn geweest wel?

In de database van WisFaq kan je er meer over vinden..., over ontbinden in factoren, complexe getallen en nog veel meer...

WvR
woensdag 10 november 2004

©2001-2025 WisFaq