Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een formule vinden bji een kwadratisch verband

Kan iemand mij vertellen wat de algemene formule is bij een kwadratisch verband?

ik heb ook deze som en kom er totaal niet uit hoe er aan het antwoord is gekomen:

Karin schiet de bal loodrecht omhoog. In de volgende tabel staat bij een aantal tijdstippen.
t 0   0,5   1   1,5   2   2,5   3   3,5   4
h 0 8,75 15 18,75 20 18,75 15 8,75 0
t in seconden en de hoogte h in meters van de bal.
Neem aan dat hier sprake is van een kwadratisch verband. druk h uit in t.
Het antwoord is: h= -5t(t-4)
maar als er sprake is van een kwadratisch verband waar staat het kwadraat dan?!
en wat is precies een tweedegraads formule?

Daniel
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 9 november 2004

Antwoord

h = -5t(t-4) = -5t2+20t

Is dus een kwadratisch verband.

Algemene vorm: h = at2+bt+c of h=a(t-p)(t-q)

Hier gebruik je het snelst de tweede vorm. Je ziet dat t=0 en t=4 nulpunten zijn en dus overeen komen met p en q. De waarde van a volgt dan uit om het even welke andere waarde (als het verband EXACT kwadratisch is tenminste), bijvoorbeeld uit de voorwaarde dat h(2)=20 moet zijn.

cl
dinsdag 9 november 2004

 Re: Een formule vinden bji een kwadratisch verband 

©2001-2024 WisFaq