Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmische functie

Kan iemand me helpen met de volgende vergelijking..

3 x 9
log(3 - 1) + x = log 722

disse
3de graad ASO - dinsdag 9 november 2004

Antwoord

Ik veronderstel dat de opgave is :

3log(3x-1) + x = 9log 722

Je hebt drie termen. Om hier iets mee te kunnen doen moet je ze eerst herleiden naar eenzelfde grondtal; in dit geval wordt dat gemeenschappelijk grondtal 3.

Schrijf dus x als 3log ...
Herleid ook 9log 722 naar 3log ...

Links heb je nu een som van twee termen met 3log ... Dit kun je schrijven als één 3log ...

Als je nu 3x schrijft als z bekom je een vierkantsvergelijking. Hieruit haal je z = 3x

Bepaal nu x (je bekomt x = 2)

LL
dinsdag 9 november 2004

©2001-2024 WisFaq