Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritme

we zijn in de les bezig met logatritme, maar ik weet niet hoe je de uitkomst krijgt van zo'n som... hoe doe je dat... Ik weet wel dat bijv..3log 9= 2.. hoe je aan die 2 komt weet ik wel. 32 =9 maar hoe reken je dat uit????2

julie
Leerling bovenbouw vmbo - dinsdag 9 november 2004

Antwoord

Je zegt dat je het wel weet, maar wilt het toch nog berekenen. Beetje vreemd, hè?
Maar goed, 3log9 = 2 omdat 32 = 9.
En zo is ook 4log64 = 3 omdat 43 = 64 en zo is 10log1000 = 3 omdat ......
Dit soort berekeningen lukt alleen maar als je enkele machten uit het hoofd weet. Als je bijvoorbeeld niet weet dat 125 = 53, dan zal je ook niet snel zien dat 5log125 = 3


In het algemeen kun je het niet uit het hoofd berekenen. Met bijv. 7log16 kun je weinig beginnen, want nu zoek je een getal x waarvoor 7x = 16.
Omdat 16 vrij weinig te maken heeft met 7, gaat het nu niet meer uit het hoofd en zul je de rekenmachine moeten raadplegen.

MBL
dinsdag 9 november 2004

©2001-2024 WisFaq