Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 86 

Re: Parabolen

Hierboven word gezegd dat je door (1,1) in te vullen a uit kunt rekenen. en dan komt er:
1 = a·(1+4)(1-6) uit
Maar waar vul je dan precies die (1,1) in... want ik zie 3 enen staan? En dan staat er:
1 = a·-25 hoe kom je dan aan a=-1/25?
1/25 is eigenlijk gewoon een breuk toch?

Daniel
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 9 november 2004

Antwoord

Een punt in het assenstelsel bestaat uit twee coördinaten een x- en een y-coördinaat. Dus als je (1,1) invult in de formule vul je voor x een 1 in en voor y ook een 1 in.

Als 1=a·-25 kan je beide 'kanten' delen door -25. Een van de verworenheden van de balansmethode! Links krijg je dan -1/25 (inderdaad 'gewoon' een breuk!) en rechts houd je 'a' over en daarmee is de waarde van 'a' bekend geworden!

Gratis tip van de maand: ga eens 'ernstig' oefenen met het oplossen van een eenvoudige vergelijking

WvR
dinsdag 9 november 2004

©2001-2024 WisFaq