Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Limiet mbv de stelling van Taylor en restterm

Onderzoek lim u-0 van (1+u-e^u) / u2

Wanneer ik de tweede orde taylorbenadering van e^u uitwerk krijg ik: u+u2+R2(e^u; u, 0). Deze vervang ik voor de e^u.

lim u-0 van (1 + u - (u + u2 + R2(e^u; u, 0))) / u2
lim u-0 van (1 + u - u - u2 - R2(e^u; u, 0)) / u2
lim u-0 van 1 / u2 - lim u-0 van u2/u2 - lim u-0 van R2(e^u;u, 0) / u2

lim u-0 van u2/u2 = 1
lim u-0 van R2(e^u; u, 0) / u2 = 0

maar ik loop dus vast op lim u-0 van 1/ u2

Heb ik iets verkeerd aangepakt? Want volgens mij is die laatste limiet niet snel te zien. Of maak ik een enorme denkfout?

jorgen
Student universiteit - dinsdag 9 november 2004

Antwoord

dag Jorgen,

Nou, enorm, dat valt wel mee.
Je vergeet bij de taylorbenadering van eu de constante 1, en bovendien vergeet je u2 te delen door 2.
eu = u0/0! + u1/1! + u2/2! + R2
Dan moet het verder wel lukken, toch?
succes,

Anneke
dinsdag 9 november 2004

©2001-2024 WisFaq