Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rekenregels hoofdrekenen

Het is inmiddels weer een tijd geleden, dat hoofdrekenen, en we zijn natuurlijk verwend met die rekenmachines. Maar kunt u mij vertellen wat de algemene regels voor het hoofdrekenen zijn? optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. (eventueel de regels met pen en papier)

Ook ben ik benieuwd naar de regels in specifieke gevallen. zoals bijvoorbeeld (die weet ik dan wel) vermenigvuldigen met 11:
86x11=946 dit is 8+6=14 (van 86) hiervan de 4 tussen de 8 en de 6 in plaatsen en de 1(van 14) bij de 8 optellen geeft 946. Zo schijnen er nog veel meer regeltjes te zijn.

Heb al aardig gezocht op internet maar alle regels zijn moeilijk te vinden.

groeten,

edwin
Student universiteit - zondag 7 november 2004

Antwoord

Beste Edwin,
Ik vermoed dat je op zoek bent naar 'trucjes' voor het hoofdrekenen. Voor sommige getallen zijn er wel trucjes, zoals je zelf laat zien met 11.
Laten we eens beginnen met vermenigvuldigen hoe dat tegenwoordig gaat bij de tafels in het primair onderwijs.
Wij nemen aan dat iedereen de tafel van 1 kent t/m 10.
Tevens nemen we aan dat iedereen kan verdubbelen.
Dan kent dus ook iedereen de tafel van 2, 4 en 8.
Deze zijn niets anders dan een verdubbeling van de tafel van 1.
Tevens kan iedereen dus ook de omgekeerde en dus in iedere tafel de '1x..', '2x..','4x..' en '8x..' als je maar door hebt dat axb=bxa.
Gaan we ervan uit dat men ook nog kan optellen dan kent men zo snel iedere tafel, want:
tafel van 3 = tafel van 1 + tafel 2
Tafel van 5 = tafel van 1 + tafel 4
Tafel van 6 = verdubbeling tafel van 3
Tafel van 7 = tafel van 2 + tafel 5
Tafel van 9 = tafel van 5 + tafel van 4
Of als de tafel van 10 wel makkelijk is, en halveren ook dan is zo de tafel van 5 voor de meeste makkelijker.
Ook zou nog kunnen dat de tafel van 9 als je goed in aftrekken bent gelijk is aan die van 10 min de tafel van 1.

De opties zijn op deze manier eindeloos.

Waar ik denk dat jij meer aan hebt is vedische wiskunde.
Een opgave als 24 x 32 gaat daarmee als volgt:
4 x 2 = 8 = laatste cijfer
2x2+4x3=16 = middelste cijfer en 1 door naar volgende
2x3=6 = eerste cijfer (van links naar rechts)
Dus 24x32=768

Deze vedische wiskunde zit bordevol trucjes en is eigenlijk een andere manier voor optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen.
Meer info op: http://www.vedicmaths.org/

Als laatste nog de trucs om snel te zien of iets deelbaar is door een bepaald getal: http://stikpet.uwnet.nl/Pabo/Deelbaarheid.pdf

M.v.g.
Peter Stikker

PHS
maandag 8 november 2004

©2001-2024 WisFaq