Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Grafieken en Forumles

f(x)=x²
P: (3,9)
De lijn l raakt f(x) in P
Vraag: de vergelijking van L

alvast bedankt

Wouter
Leerling mbo - zondag 7 november 2004

Antwoord

Functie f(x)=x2, Raaklijn raakt de parabool in punt (3,9).
In dat punt kun je de richtingscoëfficiënt van de raaklijn vinden door bij de afgeleide f'(x)=2x voor x=3 in te vullen: uitkomst 6.
De gezochte raaklijn heeft vergelijking y=6x+c verder ligt (3,9) erop.
Het punt (3,9) invullen levert c: Raaklijn y=6x-9.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
maandag 8 november 2004

©2001-2024 WisFaq