Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 29585 

Re: Inverse Berekenden

Oke, het domein van F was gedefinieerd als 0x1 dus het word dan 1-wortel (x+1)

nog een vraagje, ik snap niet waarom je bij die tweede stap +1 -1 toevoegd..... zou je me dat uit kunne leggen? Alvast hartelijk bedankt want maandag heb ik hier een tentamen over...

Eelke
Student universiteit - zaterdag 6 november 2004

Antwoord

Dit is een stap in de truc die kwadraatafsplitsen heet.
Als je in de regel eronder kijkt zie je daar (x-1)2-1 staan.
Als je dit uitwerkt krijg je x2-2x+1-1.

Iets algemener:
Stel je hebt
y=x2-6x en je wilt dat schrijven in de vorm y=(x-..)2+.. dan bedenk je het volgende:

y=x2-6x
y=(x-6/2)2+..
y=(x-3)2+...
y=x2-6x+9+..
Maar je had y=x2-6x, dus op de stippeltjes komt -9.

Kort door de bocht:
y=x2-6x
y=x2-6x+9-9
y=(x-3)2-9

hk
zaterdag 6 november 2004

©2001-2024 WisFaq