Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Normale verdeling

hoi wisfaq,

hoe berkenen je bij de normaalverdeling bij een gegeven gemiddelde, linker-, en rechter grens de standaarddeviatie? en hoe bereken je het gemiddelde als dat het enige onbekende gegeven is?
Bij beide is het percentage bekent.

IK dacht dat je het in je rekenmachine moest plotten...

alvast bedankt
ROlien

rolien
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 4 november 2004

Antwoord

Hallo Rolien,

De standaarddeviatie en het gemiddelde kun je inderdaad bepalen met behulp van intersect als je voldoende gegevens hebt.

voorbeeld-1

linkergrens = 2080
rechtergrens = 2320
gemiddelde = 2200
oppervlakte onder de kromme = 0,62
bereken de standaarddeviatie

Met de TI-83 of TI-84 wordt dit:
y1 = normalcdf(2280,2320,2200,X)
y2 = 0.62
venster [100,200]x[0;1.5]
optie intersect geeft X = 136,69043.. ®s136,7

voorbeeld-2

linkergrens = 70
rechtergrens = 10^99
standaarddeviatie = 3,8
oppervlakte onder de kromme = 0,28
bereken het gemiddelde

y1 = normalcdf(70,10^99,X,3.8)
y2 = 0.28

X geeft nu het gemiddelde.

wl
donderdag 4 november 2004

Re: Normale verdeling

©2001-2025 WisFaq