Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Breuk en decimaal

Hoe maak je van een breuk een decimaal getal?

po
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 3 november 2004

Antwoord

Met een rekenmachine (of met Google !) is dat zo gebeurd.
Om bijv de breuk3/7 als decimaal getal te schrijven voer je de berekening 3 ¸7 uit
[ 1/7=1¸7 dus 3/7= 3 ¸7 ]
Op je rekenmachinescherm staat dan iets als 0.428571428..
Wanneer een benaderd/afgerond antwoord voldoende is ben je nu klaar afgerond op 3 decimalen is het antwoord bijv 4,429
Het precieze antwoord is 0,428571 428571 428571 .......
waarbij de 6 cijfers 428571 steeds terugkomen
Men noemt dit een repeterende decimale breuk met periode 6
Vaak wordt dit genoteerd door een streep onder 428571 te zetten. Het gedeelte dat repeteert kan heel kort zijn.
Bijv 2/3=0,66666..., maar ook heel lang: 1/13=
0,076923076923 076923076923 076923076923......
heeft een periode van 12 cijfers
Sommige breuken zoals 1/2,1/4, 1/5 en 1/8 zijn te schrijven als eindige'kommagetallen: 0,5; 0,25, 0,2, 0,125

gk
woensdag 3 november 2004

©2001-2024 WisFaq