Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Berekenen van de hoeken van een driehoek

Ik zou van enkele driehoeken de grootte van een bepaalde hoek willen weten maar ik heb absoluut geen kaas gegeten van meetkunde.
Driehoek 1: zijde a = 20193030, zijde b = 26561800 & zijde c = 6878800 meter
Driehoek 2: zijde a = 20194240, zijde b = 26561800 & zijde c = 6878800 meter
Driehoek 3: zijde a = 20222459, zijde b = 26561800 & zijde c = 6878800 meter
Van deze drie driehoeken zou ik dus telkens zo nauwkeurig mogelijk de hoek die zijde b en c met elkaar vormen.
Bestaat er zoiets als een standaardformule ?

Hans
Iets anders - dinsdag 2 november 2004

Antwoord

Vooropgesteld dat het om een driehoek in het platte vlak gaat (dus zijde a, b en c zijn alledrie lijnstukken en geen cirkelsegmenten) dan kun je de volgende formule gebruiken:
cos(hoek_bc)=(b2+c2-a2)/(2bc).
Oftewel
hoek_bc=arccos((b2+c2-a2)/(2bc)).
Let daarbij wel op graden en radialen.

hk
woensdag 3 november 2004

©2001-2024 WisFaq