Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Probleem bij een bewijs vd stelling van pythagoras

hallo

ik ben bezig met het maken van een profiel werkstuk over de stelling van pythagoras maar ik heb een probleem met een van de bewijzen.
het gaat over het bewijs met de trapezium het is het vijfde bewijs op deze pagina.

kunnen jullie misschien met een berekening laten zien hoe zij daar in een keer op de stelling van pythagoras komen want ik snap het niet.

alvast bedankt

Martij
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 2 november 2004

Antwoord

Die is leuk.
Wat er gebeurt is dat ze aan de ene kant de oppervlakte van het trapezium schrijven, en aan de andere kant de som van de oppervlaktes van de 3 driehoekjes. Die 2 oppervlaktes moeten natuurlijk hetzelfde zijn.
De oppervlakte van het trapezium is het gemiddelde van de twee basissen vermenigvuldigd met de hoogte.
Dus (a+b)/2 · (a+b) = (a+b)2/2
De oppervlakte van een driehoek is basis maal hoogte gedeeld door 2.

Dus achtereenvolgens van boven naar onder
a·b/2
c·c/2
en nog eens a·b/2

Dit geeft
(a+b)2/2=a·b/2+c·c/2+a·b/2
(a+b)2/2=a·b+c2/2
(a+b)2=2ab+c2
a2+b2+2ab=2ab+c2
a2+b2=c2

en dit is pythagoras

ziezo

Koen

km
dinsdag 2 november 2004

©2001-2024 WisFaq