Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiele functie

Geachte meneer of mevrouw,

Als een bedrag van 5000 euro gedurende 5 jaar vast staat en daarna vrij komt. En de maandelijkse rente bedraag 0,45%. En de vraag is welk bedrag heb je na 5 jaar?

Welke van de volgende twee opties is dan correct:
1. 5000* 1,0045^60
of:
2. 5000* (1+(0,0045*12))^5

En wat is het verschil tussen deze twee dan?Want er komen andere bedragen uit, ik dacht zelf dat optie 1 correct was maar wat is 2 dan?

Liefs Sabine

Sabine
Student hbo - dinsdag 2 november 2004

Antwoord

Sabine,
Bij 1. wordt iedere maand de rente bijgeschreven,
dit geeft een jaarlijkse effectieve rente van
((1,0045)^12-1)*100=5,535675%,
terwijl bij 2.jaarlijks wordt bijgeschreven
0,45*12=5,4%.
Bij 1. neem je dus feitelijk
5000*1,05535675^5 =5000*1,0045^60=6545,86.

kn
dinsdag 2 november 2004

©2001-2024 WisFaq