Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Schaduwvergelijking

Hallo,
Ik snap niet hoe dat nou eigenlijk werkt! ik word er gek van. Waarom gebruik je maar 2 delen? bv 3x4+49x2-2=0
stel x2(wat betekent dat stel aan x2)
3p2+49p-52=0

Ik snap er nix van Alvast bedankt voor hulp

Jessy
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 31 oktober 2004

Antwoord

Eigenlijk niet zo raar! Het exact oplossen van vierdegraads vergelijkingen is niet zo eenvoudig en eigenlijk doen we daar niet aan... in het voortgezet onderwijs... meestal...

De vergelijking 3x4+49x2-2=0 is zo'n vierdergraads vergelijking. Dit is echter wel heel bijzondere vergelijking! Al je in de vergelijking x2 vervangt door y krijg je 'opeens' iets waar je waarschijnlijk wel iets mee kan:

3x4+49x2-2=0
3(x2)2+49x2-2=0
3y2+49y-2=0 (een soort tekstverwerken...)

Jippie! Dit laatste is 'gewoon' een tweedegraadsvergelijking die je kan oplossen. Daarvoor heb je van alles geleerd, ooit... hoop ik... bijvoorbeeld met de ABC-formule.

Echter komt het allemaal niet zo lekker uit! Waarschijnlijk een foutje in de opgave? Dus echt leuk is het niet... Dat moet je maar eens navragen bij je docent: is dit wel de bedoeling!?

Dus geef ik een ander voorbeeld, zodat je het 'principe' in ieder geval begrijpt:

x4-8x2+12=0
Neem y=x2
y2-8y+12=0
(y-6)(y-2)=0
y=6 of y=2

Nu weer terug... x2=y:
x2=6 of x2=2
x=-√6 of x=√6 of x=-√2 of x=√2
Opgelost!

Hopelijk helpt dat...

WvR
zondag 31 oktober 2004

 Re: Schaduwvergelijking 

©2001-2024 WisFaq