Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Isolijnen

Een functie van twee variabelen kan met een tabel worden weergegeven. Door in zo`n tabel gelijke uitkomsten met elkaar te verbinden, ontstaan er lijnen, Deze lijnen worden isolijnen (iso=gelijk) genoemd.

Een functie van twee variabelen kan ook met een bundel isolijnen in een assenstelsel woorden weergegeven.

Voorbeeld:
Een functie van 2 variabelen:

K=4t+3m

Een isokostenlijn van deze functie verbindt alle punten (t,m) waarvoor de kosten K gelijk zijn.

Hieronder staan de isokostenlijnen K=10, k=20, k=30, k=40.

Ik snap niet hoe ik die grafiek moet maken.. in mijn boek staat een voorbeeld waar ik niet uit kom..
Kunt u me helpen?
Hartstikke bedankt

Groetjes Doreth

Doreth
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 30 oktober 2004

Antwoord

Voor een functie van twee variabelen kan het handig zijn de hoogtelijnen in het x-y-vlak te tekenen. In dit geval teken je de hoogtelijnen in een t-m-vlak. Dus teken een assenstelsel met t en m bij de assen. Vervolgens teken je de hoogtelijnen voor K=10, K=20, enz...

Dus:
4t+3m=10

Je grafiek ziet er dan zo uit:

q29282img1.gif

Kijk maar eens... het komt neer op het tekenen van de lijnen:
m=(K-4t)/3
Voor verschillende waarden van K.

WvR
maandag 1 november 2004

©2001-2024 WisFaq