Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van de 4e graad

Hallo, ik zit met een paar opgaves waar ik niet verder mee kom, als eerste deze; 4x5-3x3=x. Ik snap dat je eerst moet herleiden naar nul en dan maak ik er x(4x4-3x2-x)=0 van. Dan geld x=0 of 4x4-3x2-x=0 Om er nu een 2e graad vergelijking van te maken probeer ik x2 stellen als t, dan kom ik dus aan 2t2-3t-x=0 ... Daar zit mijn probleem, wat kan ik met de x (c) doen???? De rest van de vragen lijkt hier allemaal op, dus als jullie mij met deze kunnen helpen red ik me hopelijk wel!

Groetjes Inge

Inge
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 30 oktober 2004

Antwoord

De vbl.die je geegt is:4x5-3x3-x=0.hieruit volgt:
x(4x4-3x2-1 )=0.Stelx2=t.
Dan is 4x4-3x2-1=4t2-3t-1=(4t+1)(t-1)=0. enz.

kn
zondag 31 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq