Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Cardano

Waarom wordt bij a.b/c=ab/c alleen de b vermenigvuldigd met de a en niet met de c. en waarom y=x+b/3a , x=y-b/3a
bij de formule van cardano ?

J-P
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 30 oktober 2004

Antwoord

Probeer het maar eens met controleerbare gevallen.
Als je hebt 5.(6/3), dan staat er gewoon 5.2 en daar komt uiteraard 10 uit.
Als je nu doet wat jij voorstelt, dan zou je krijgen 30/15, dus slechts 2.
Neem je echter (5.6)/3, dan heb je inderdaad 30/3 = 10.
Kortom: alleen de teller mag vermenigvuldigd worden en van de noemer moet je afblijven.

MBL
zaterdag 30 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq