Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formules maken

Peter: "Zeg Els, we kennen elkaar nu al meer dan een jaar.
Wordt het niet stilletjes aan tijd dat je me verteld hoe oud je bent?

Els: "Peter, alleen een lomperik vraagt zoiets aan een jongedame! Maar om je grote nieuwsgierigheid te bevredigen, zal ik je een tip geven:
  • Ik ben afkomstig uit een zeer grote familie.
  • Vijf jaar geleden was ik vijf keer zo oud als mijn jongste zuster, Veronica.
  • Nu ben ik slechts drie keer zo oud als zij.
Dit is alle informatie die je van mij kunt krijgen.
Als ik naar je wiskundecijfers kijk, dan weet ik zeker dat je mijn geheim goed bewaard zal blijven.."

Ben jij beter in wiskunde dan Peter en kun jij hem zeggen hoe oud Els is?

ik doe:
els=x
veronica=v

5v+5=x
3v=x

Als ik dit oplos slaat het helemaal nergens op. Ik weet het antwoord dus wel:)

mumed
Iets anders - donderdag 28 oktober 2004

Antwoord

Noem de leeftijd van Els NU 'x' en de leeftijd van Veronica nu 'v'.
Er geldt:
(x-5)=5·(v-5)
x=3·v
..en ziedaar twee verdelijkingen met twee onbekenden.

Als je dat moeilijk vindt neem dan eerst een 'concreet' voorbeeld. Dus stel Els is nu 21 jaar... dan is Veronica 7 jaar. Vijf jaar geleden.... Els is 16, Veronica is 2. Nu zou 16=5·2... hm... dan nog een keer maar dan met 'x' en 'v' en het rolt er zo uit. Je begrijpt dan tenminste waar je bezig bent... en dat is wel zo prettig!

WvR
zondag 31 oktober 2004

©2001-2025 WisFaq