Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Interest

Ik kwam gister deze vraag tegen in mijn boek..maar kom niet op het goede antwoord uit na een paar uur wist ik nog niet hoe het moest dus kunnen jullie mij mischien helpen?

De vraag luidt als volgt:
Als een vader vanaf de goboorte van zijn zoon hem elk jaar 250 euro op een spaarsrekening stort tot zijn 20e verjaardag, met een interest percentage van 6%. Hoeveel heeft de zoon dan op zijn 21e verjaardag op de spaarrekening staan?

Groetjes Annemieke

Annemi
Leerling mbo - donderdag 28 oktober 2004

Antwoord

Daar is een formule voor. In ieder geval is de eerste storting bij de geboorte en de laatste storting op de 20e verjaardag. Dat zijn dus 21 stortingen. Te vergelijken met een prenumerando stortings model omdat de uitbetaling pas plaatsvindt een jaar na de laaste storting. Voor het eindkapitaal heb je dan de volgende formule:
q29180img1.gif
- Hierin is i=0,06 (6% rente)
- Het aantal stortingen = n=21
- Stortingsbedrag K=250

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
vrijdag 29 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq