Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afleiden formule bij parabool

Hallo.. Ik zit met een probleem..

Stel, je hebt een parabool met de 3 punten, de top, en de 2 snijpunten met de x as. Hoe kan je hier de formule uit afleiden?

Stel:

Top: X=2 Y=1.5
Sni1:X=1 Y=0
Sni2:X=3 Y=0

Ik had al zoiets van:

Y=a(x+..)(x+..)

En dus bij .. -1 en -3 ingevuldt.. Maar ik kom er niet uit.

Arjan
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 27 oktober 2004

Antwoord

En dan in
y = a(x-1)(x-3)
invullen (substitueren): x = 2, y = 1,5
Je krijgt dan een vergelijking waaruit je de a kunt vinden.
En dan zal je er wel uitkomen...

dk
woensdag 27 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq