Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Driehoek van pascal

Uit een opgave komt naar voren dat als je uit 5 kleuren er 2 mag kiezen en je gebruikt de driehoek van pascal dat je dan in rij 5 de 2e van links moet kijken, ze zeggen dan dat dit 10, maar volgens mij is de tweede van links toch echt 5.
Als je uit reken 5 boven 2 kom je ook wel op 10 uit, maar hoe kan het dan dat je de enenen blijkbaar niet leest??

Charlo
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 26 oktober 2004

Antwoord

Dag Charlotte

Het antwoord is inderdaad 10, namelijk het derde getal in de zesde rij in de driehoek van Pascal.

We beginnen zowel wat de rijen betreft als de getallen in de rijen steeds te tellen vanaf nul.

'5 over 0' = 1
'5 over 1' = 5
'5 over 2' = 10

Trouwens voor alle n geldt dat
'n over 0' = 1
en
'n over 1' = n

LL
dinsdag 26 oktober 2004

Re: Driehoek van pascal

©2001-2024 WisFaq