Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Grafieken

Iemand verkoopt biologische appelen. Men gaat ervan uit dat er een verband is tussen de prijs(p) van een product en de hoeveelheid (afzet)die men verkoopt(q). uit een marktstudie blijkt dat het verband gegeven wordt door de formule q=20-2.p.

* wat gebeurt er met de afzet als de prijs daalt?
· is er een maximale afzet q? Een maximale waarde voor p?
· Schrijf p als een functie van q
· Zoek nu ook een formule voor de opbrengst ( =het product van de prijs per stuk en het aantal stuks dat men verkoopt) in functie van de afzet q .
· Teken de grafiek van de functie Op (q).
Een handelaar heeft ook kosten, die afhangen van het aantal stuks q dat hij verkoopt. De formule voor de kosten K(q) is gegeven door : K(q) =0,5 . q2 + 22,75
· Maak een grafiek van de functie K(q)

Mandy
2de graad ASO - maandag 25 oktober 2004

Antwoord

. wat gebeurt er met de afzet als de prijs daalt?
De afzet zal stijgen!!
· is er een maximale afzet q? Een maximale waarde voor p?
Ja die is er als je p=0 neemt. Andersom krijg je de maximale waarde voor p bij q=0.
· Schrijf p als een functie van q
Kwestie van omschrijven. Er komt uit: p=10-1/2q
· Zoek nu ook een formule voor de opbrengst ( =het product van de prijs per stuk en het aantal stuks dat men verkoopt) in functie van de afzet q.
opbrengst = prijs·hoeveelheid = p·q = (10-1/2q)·q

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
woensdag 27 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq