Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen die getal e bevatten oplossen

Met het oplossen van vergelijkingen die het getal e bevatten ben ik schijnbaar nog niet zo goed weg...

e2x+1=1/2?

Van de opgave e2x-6ex+8=0 kan je een viekantsvergelijking van maken maar hoe pak je dan de oplossing aan? als je als uitkomst bv ex=2 bekomt?

Kan iemand me dit duidelijk maken aub?
Alvast bedankt voor jullie hulp!

Groetjes

Sabine
3de graad ASO - zondag 24 oktober 2004

Antwoord

1.
e2x+1=1/2
ln(e2x+1)=ln(1/2)
2x+1=-ln(2)
2x=-ln(2)-1
x=-1/2ln(2)-1/2

2.
e2x-6ex+8=0
Neem y=ex, dan staat er:
y2-6y+8=0
(y-4)(y-2)=0
y=4 of y=2
ex=4 of ex=2
x=ln(4) of x=ln(2)

Lijkt me toch allemaal niet 'hoe bedenk je het?', 'dat had ik zelf niet kunnen bedenken?' of 'hoe is het mogelijk?'. Gewoon de Rekenregels machten en logaritmen toepassen lijkt me... toch?

WvR
zondag 24 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq