Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 28975 

Re: 2 bewijzen

Bedankt.

1) Als ik weet dat $\sum$van 1 tot $\infty$ 1/(n2) convergeert, wat zegt dat dan over $\sum$van 1 tot $\infty$ 1/(2n-1)2?

2) Bij deze eigenlijk hetzelfde probleem ( ik kan inderdaad makkelijk laten zien dat $\sum$van 1 tot $\infty$ 1/n divergeert) maar waarom is dat voldoende om te bewijzen dat $\sum$van 1 tot $\infty$ 1/(2n-1) divergeert?

Hoe schrijf je zo'n bewijs mooi op?

Liefs

E
Student hbo - zondag 24 oktober 2004

Antwoord

1) Elke term van $\sum$1/(n2) is groter dan of gelijk aan de overeenkomende term van $\sum$1/(2n-1)2. Meer specifiek is elke partiële som van $\sum$1/(n2) groter dan of gelijk aan elke partiële som van $\sum$1/(2n-1)2. Maar dat betekent ook dat de limiet van de partiële sommen van $\sum$1/(n2) groter is dan of gelijk is aan de limiet van de partiële sommen van $\sum$ 1/(2n-1)2. Van de eerste weten we dat de limiet eindig is (en positief), dus is die van de tweede ook eindig (en die is ook positief).

2) Bij deze is het net anders om. Ik denk dat je met mijn redenering van 1) hier zelf de redenering kan bedenken.

Ik vind het in woorden opschrijven van een goede redenering het mooiste voor een bewijs. Maar dat laat ik aan jezelf over. Bovendien weet jij het beste wat de smaak van je docent is....

FvL
zondag 24 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq