Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 28950 

Re: Re: Bewegingsvgl

inderdaad ik zie het nu dat dit uitkomt op 200 meter is dit een vast procedure ? want wij hebben dit in de klas nog nooit uitgevoerd daarmee dat ik het dus niet begreep.
als je 10 sec hebt en je legt dan 25 m af hoe vind je dit want dit kan je toch niet bekomen adhv een oppte van een driehoek ?

nicky
3de graad ASO - zaterdag 23 oktober 2004

Antwoord

Wat voor soort beweging?? eenparig versneld ??? En uitgaan van een beginsnelheid van 0 ?? Laten we dat maar doen !

v(t) is een lineair stijgende functie. Je kan dan weer zo'n driehoek maken de lengte = 10 de hoogte moet dan 5 zijn omdat de afgelegde afstand (= oppervlakte onder de driehoek) 25 bedraagt.
Dat betekent dat v(t)=0,5t Þ a(t)=0,5 (helling van v(t))
en dus s(t)=1/2·a·t2=0,25·t2. En weer klopt het als je 10 invult.

Dit probleem is niet zo gecompliceerd en gaat natuurlijk ook wel meteen met de formules. Gewoon gelijkstellen: 1/2·a·t2=1/2·a·102=25. Hier rolt die a direct uit.

Uitgaande van de grafiek van v(t) krijg je afgelegde afstanden s(t) altijd door te kijken naar oppervlakten onder de v(t) grafiek. De versnelling a is telkens de helling van de v(t) grafiek.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zaterdag 23 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq