Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Eenparig versnelde bewegingen

hallo,

als een voorwerp een eenparig versnelde beweging aflegt van 50m in 5sec en het is vertrokken vanuit positie 0. (rechte baan)
ik zoek nu de versnelling
ik weet dat het formuletje voor versnelling a = Dv/Dt maar nu is het probleem je kent Dt dat is 5sec maar je weet nog a nog Dv dus ik zit nu met twee onbekenden en kan a dus niet vinden
ik dacht aan de bewegingsvgl x(t) = X0 + v0(t-t0)+ (a/2)(t-t0)2 maar ik weet niet hoe ik nu a kan berekenen want ook hier heb ik te weinig gegevens

bedankt!

nicky
3de graad ASO - zaterdag 23 oktober 2004

Antwoord

Dat kun je inderdaad niet zo uitrekenen. Dat hangt af van de beginsnelheid. Wanneer je uitgaat van een beginsnelheid van 0 dan is de afgelegde weg in 5 seconden = de bijbehorende oppervlakte onder de grafiek van de snelheid. Deze snelheid verloopt lineair (eenparig versnelde beweging).
q28938img1.gif
Aangezien je weet dat de totaal afgelegde afstand 50 meter bedraagt, weet je uit de bovenstaande figuur ook dat de snelheid op t=5 dan 20 moet zijn en dat betekent dat v(t)=4·t. De versnelling is dan 4 m/s2

Het werken met deze oppervlakten is in dit soort gevallen overigens veel eenvoudiger en beter in te zien dan het gebruik van algemene formules.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zaterdag 23 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq