Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Onbekende berekenen

Zoals bekend worden verhoudingen in de geluidstechniek weergegeven in dB.
Nu zit ik met het volgende probleem. Hoe reken ik terug van dB naar een onbekende.

vb. 20log1,55/0,775=6dB.

Stel ik weet de versterking.
Ik weet de nominale spanning; 0,775V.
Hoe bereken ik de onbekende( in dit geval 1,55 )
Ik kom er niet uit.

Jans
Iets anders - vrijdag 22 oktober 2004

Antwoord

Hallo Jans,

y = log(x) Ûx = 10y

20log(x/0,775)=6
log(x/0,775)=0,3
x/0,775=100,3
x/0,775=1,99526...
x=0,775.1,99526...1,55

wl
zaterdag 23 oktober 2004

©2001-2025 WisFaq