\require{AMSmath} Rationale vormen Hallo (x2 - 3x)/(x3 + x2 - 8x - 12) maar nu dit x(x - 3) / (x3 + 2)2 (x - 3) == hoe kom je daaraan? Hoe moet je een rationele veeltermvergelijking oplossen, welke stappen met je volgen? kan je een voorbeeld geven hoe Vriendelijke groeten Bart Leerling mbo - vrijdag 22 oktober 2004 Antwoord Teller: x2-3x=x(x-3) 'x' buiten haakjes halen Noemer: x3+x2-8x-12 Ontbinden in factoren, schema van Horner? 0? Nee 1? Nee 2? Nee 3? Ja! Bij x=3 is 33+32-8·3-12=0 Dus schrijven als (x-3)(...)=x3+x2-8x-12 of:x-3/x3+x2-8x-12\x2+4x+4 x3-3x2 ----- - 4x2-8x-12 4x2-12x ------- - 4x-12 4x-12 ----- - 0Er volgt x3+x2-8x-12=(x-3)(x2+4x+4)=(x-3)(x+2)2. Ik heb een verdwaalde derdemacht gesignaleerd! Voor een rationele veeltermvergelijking (gelijk aan nul) geldt: teller moet nul zijn en de noemer niet tegelijkertijd ook! WvR vrijdag 22 oktober 2004 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hallo (x2 - 3x)/(x3 + x2 - 8x - 12) maar nu dit x(x - 3) / (x3 + 2)2 (x - 3) == hoe kom je daaraan? Hoe moet je een rationele veeltermvergelijking oplossen, welke stappen met je volgen? kan je een voorbeeld geven hoe Vriendelijke groeten Bart Leerling mbo - vrijdag 22 oktober 2004
Bart Leerling mbo - vrijdag 22 oktober 2004
Teller: x2-3x=x(x-3) 'x' buiten haakjes halen Noemer: x3+x2-8x-12 Ontbinden in factoren, schema van Horner? 0? Nee 1? Nee 2? Nee 3? Ja! Bij x=3 is 33+32-8·3-12=0 Dus schrijven als (x-3)(...)=x3+x2-8x-12 of:x-3/x3+x2-8x-12\x2+4x+4 x3-3x2 ----- - 4x2-8x-12 4x2-12x ------- - 4x-12 4x-12 ----- - 0Er volgt x3+x2-8x-12=(x-3)(x2+4x+4)=(x-3)(x+2)2. Ik heb een verdwaalde derdemacht gesignaleerd! Voor een rationele veeltermvergelijking (gelijk aan nul) geldt: teller moet nul zijn en de noemer niet tegelijkertijd ook! WvR vrijdag 22 oktober 2004
x-3/x3+x2-8x-12\x2+4x+4 x3-3x2 ----- - 4x2-8x-12 4x2-12x ------- - 4x-12 4x-12 ----- - 0
WvR vrijdag 22 oktober 2004
©2001-2024 WisFaq