Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 28877 

Re: Binair aftrekken

 1010100
-1101101
________
0110101
0-1=1(een lenen)
0-0=0
0-1=1(een lenen)
0-0=0
1-0=1
0-1=1(een lenen)
0-1=1(een lenen) maar je kan ze nergens meer lenen, daarom dat de rekenmachine zo een lange uitkomst geeft?
en er zit nog een fout in waar ik ni uit wijs geraak

elif
Iets anders - vrijdag 22 oktober 2004

Antwoord

Ah.. eh.. bij mij geeft dat ding:

11111111111111111111111111100111

Een typisch geval van 'overflow'. Je zou eigenlijk verwachten dat het 'gewoon' negatief wordt... toch? Net alsbij 84-109, om maar iets te noemen...

Je zou eigenlijk -11001 verwachten. Grappig genoeg is:
11111111111111111111111111100111+11001=0

Toeval? Vast niet...

Eens kijken hoe zou je dat bij 84-109 doen?

84
109
--- -
5

84
109
--- -
75

Eh... tja... dat is toch een beetje vreemd... of zou het toeval zijn dat 75-100 precies het antwoord is...!? Omdat 109 groter is dan 84 kan je 't beter even zo doen, denk ik:

109
84
--- -
25

Uitkomst: 84-109=-25

Binair wordt het dan:

1101101
1010100
------- -
0011001

Dus 1010100-1101101=-0011001

Helpt dat?

WvR
vrijdag 22 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq