Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 28874 

Re: Van coordinaten naar vergelijking

Het wordt me al wel duidelijker, maar wanneer gebruik je + en wanneer -?

jan-wi
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 22 oktober 2004

Antwoord

Dan maar formeel:
Gegeven twee punten (p,q) en (r,s).
Bereken Dx=r-p
Bereken Dy=s-q.

De vergelijking van de lijn is dan
(s-q)x-(r-p)y=(s-q)p-(r-p)q
Even controleren voor het oorspronkelijke voorbeeld:
(p,q)=(3,2) (r,s)=(8,9)
Invullen levert:
(9-2)x-(8-3)y=(9-2)*3-(8-3)*2
Dus
7x-5y=21-10
7x-5y=11

Je gebruikt dus een plus of een min als dit uit je berekening volgt.

hk
vrijdag 22 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq