Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rating scales: ordinaal of interval?

Goedemorgen,

Ik heb in mijn enquête variabelen opgenomen met de volgende 'rating scale': 1 = veel behoefte aan, 2 = behoefte aan, 3 = misschien behoefte aan, 4 = geen behoefte aan en 5 = zeker geen behoefte aan. Nu vraag ik mij af of ik bij het analyseren van de data ervan uit moet gaan dat deze variabelen een ordinaal of een interval niveau hebben. Want dit heeft toch consequenties voor het type statistische toets dat je wilt gebruiken?

Groeten, CvD

CvD
Student universiteit - vrijdag 22 oktober 2004

Antwoord

Strikt genomen heb je hier te maken met een ordinaal meetniveau. Op dit niveau hebben mediaan en modus zin, een chi-kwadraattoets kan ook altijd wel uitgevoerd worden (een Mann-Whitney toets zou ik hierop niet loslaten).
Dat neemt niet weg dat men in bepaalde omgevingen er ook wel toe overgaat om deze data als ratiovariabelen te beschouwen. Daarbij worden dan gemiddelden berekend en ook toetsen voor gemiddelden uitgevoerd. Puur statistisch niet toegestaan, maar vaak toch leidend tot juiste en bruikbare conclusies wanneer je een behoorlijke respons hebt.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
maandag 25 oktober 2004

 Re: Rating scales: ordinaal of interval? 

©2001-2024 WisFaq