Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 28817 

Re: Vereenvoudigen van formules

Heel erg bedankt voor het antwoorden.
U bedoelt eigenlijk dat ik alleen maar factoren mag wegdelen.

Als ik het goed begrijp en het tweede sommetje vereenvoudig, kom ik tot de volgende bewerkingen, kunt u even kijken of ik ergens niet de fout inga?;

bc2-bc/c(c+1)(c-1)= bc(c-1)/c(c+1)(c-1)= bc/c(c+1)=

bc/c(c+1) + 1-bc/c2+c= bc/c(c+1) + 1-bc/c(c+1)= bc+1-bc/1

Klopt het wat ik gedaan heb?
En kan ik het nog verder vereenvoudigen of is het goed zo?

Ik was ook bezig met een andere som, het is misshien veel gevraagd, maar u helpt me er enorm mee;

x qx 3x
- - -- - --
p2 12p 4p3

Hier snap ik dat ik in ieder geval niet zomaar mag wegdelen, maar mag ik wel bv. de x/p2 vermenigvuldigen met p zodat ik het gelijknamig kan maken met 3x/4p3?

Ersin
Student hbo - donderdag 21 oktober 2004

Antwoord

Beste Ersin,
Valt je niks op aan bc/(c(c+1))? Daar zit toch nog in beide een c'tje?

Ofwel:
(bc2-bc)/(c·(c+1)(c-1)) = b/(c+1)

Dan je tweede deel (term) is:
(1-bc)/(c2+c) = (1-bc)/(c(c+1))

Om dit alles als 1 breuk te schrijven hebben we:
b/(c+1) + (1-bc)/(c(c+1)) =
bc/(c(c+1)) + (1-bc)/(c(c+1)) =
bc + 1 - bc /(c(c+1)) =
1/(c(c+1))

Merk trouwens op dat jij schrijft:
bc2-bc/c(c+1)(c-1)
Dit is eigenlijk gelijk aan bc2 - bc/c · (c+1)(c-1)
en wat je dus waarschijnlijk bedoeld is:
(bc2-bc)/(c(c+1)(c-1))

Verder doe je ook iets wat niet mag en men noemt 'breien'.
Je schrijft namelijk:
bc2-bc/c(c+1)(c-1)= bc(c-1)/c(c+1)(c-1)= bc/c(c+1)= bc/c(c+1) + 1-bc/c2+c

Dat klopt dus niet die laatste stap, ineens haal je er wat extra's bij er staat hier:
bc/c(c+1)= bc/c(c+1) + 1-bc/c2+c
Dat mag dus niet. Doe het zoals ik deed, termen apart uitwerken en dan combineren (zonder = teken).

Merk verder op dat je, je eigen antwoord kan controleren door eens wat waarden voor b en c in te vullen.

Je laatste vraag is mij niet helemaal duidelijk.
Je mag best iets vermenigvuldigen met p, maar dan moet je dat in de teller ook doen.
Dus algemeen:
a/b = ap/(bp)

M.v.g.
PHS

PHS
donderdag 21 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq