Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Maple: complexe oplossingen

Ik moet met Maple de complexe oplossingen vinden van de vergelijking:
2z^2 + 9z +1 = 0
en deze in de vorm a + bi schrijven, iemand een idee? Ik kom er niet uit... moet ik dan de discriminant gebruiken ofzo?

Albert
Student universiteit - maandag 18 oktober 2004

Antwoord

De oplossingen van die vergelijking zijn reëel.
De discriminant van de vergelijking is immers gelijk aan 73.

Met Maple...
solve(2*z^2 + 9*z + 1 = 0, z);
geeft:
-9/4 + 1/4 * 73^(1/2), -9/4 - 1/4 * 73^(1/2)

Voer je in Maple bijvoorbeeld in:
solve(2*z^2 + 9*z + 11 = 0, z);
dan krijg je:
-9/4 + 1/4 * I * 7^(1/2), -9/4 - 1/4 * I * 7^(1/2)

Maple zet dus automatisch de uitkomst in de vorm a + b*I in het geval van complexe oplossingen.

dk
maandag 18 oktober 2004

 Re: Maple: complexe oplossingen 

©2001-2024 WisFaq