Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integraal

Hoi,

Bij het maken van oefeningen op integralen, kan ik het juiste antwoord op 2 intergalen niet bekomen.

1) ò sin(2x)·esinx dx

met partiele integratie kom ik er niet uit

met substitutie lijkt het ook niet te lukken, als je u gelijk stelt aan esinx dan kom je voor du wel esinx maal cosx uit, maar dan zit je nog met sinx (ik heb sin(2x) vervangen door 2sinxcosx)

2) ò sin(2x)·Ö(1-5cos2x)dx

Eest heb ik hier sin 2x vervangen door 2sinxcosx

Vervolgens dacht ik alles onder het wortelteken gelijk te stellen aan u, maar hier kom ik dan ook niet uit.

Kunnen jullie me op weg helpen?

Vriendelijke groeten,

J.
Student universiteit - zondag 17 oktober 2004

Antwoord

Je idee is goed. Ik zal je een stukje op weg helpen met het herschrijven:

òsin(2x)·esinxdx = ò2·sinx·cosx·esinxdx
Noem nu sinx=y dan dy=cosx dx en bovenstaande integraal wordt:
ò2·y·ey dy. Nu kom je er wellicht wel uit.
De primitieve in y uitrekenen en voor die y dan sin x invullen levert de oplossing.

òsin(2x)·Ö(1-5·cos2x)dx = ò2·sinx·cosx·Ö(1-5·cos2x)dx
Noem nu cosx=y dan dy=-sinx dx en bovenstaande integraal wordt:
ò-2yÖ(1-5y2)dy = {stel nu 1-5y2=z dan dz=-10ydy} = ò1/5Öz dz
de rest zelf even uitwerken.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zondag 17 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq