Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmischie vergelijking

xlog8=3
hoe reken je dan x uit?
alvast bedankt

ariam
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 17 oktober 2004

Antwoord

De definitie van de logaritme zegt alog(b) = c Û ac = b.
Dus xlog(8) = 3 Û x3 = 8. Dan kun je de derdemachtswortel van beide leden nemen, dan krijg je x = 2.
Maar je kon ook log(x3) = log(8) Û 3×log(x) = log(8) Û log(x) = log(8)/3 Û x = 10log(8)/3 dus x = 2. Maar dat is uiteraard meer werk, en onnodig.

In het algemeen krijg je alog(b) = c Û ac = b Û a = b1/c.

Davy
zondag 17 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq