Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmische functies: los op

Ogave: 3^(2x)=1/(3Ö3)
- 3^(2x)=3^(-3/2)
- 2x= -3/2
- x= -3/4

Is volgens mij (hoop ik toch) juist opgelost...

MAAR Opgave: 4^x-5.2^x-24=0 Ik weet niet hoe ik dit zou moeten aanpakken... ?
of
Opgave: 3logx=2.3log4
- log x^3=2 log 4^3 ??

of Opgave: 5logx + 25logx º 1/5logÖ3

Kan iemand me verder helpen aub?

Alvast bedankt!

Sabine
3de graad ASO - zaterdag 16 oktober 2004

Antwoord

De eerste opgave heb je juist opgelost.

2)
4^x-5.2^x-24=0
Schrijf 4x als (2x)2
De vergelijking wordt dan
(2x)2-5.2x-24=0
Noem nu 2x=u, je krijgt dan: u2-5u-24=0.
Dit is een vierkantsvergelijking, dus..

3)
3logx=2.[sup3log4
3logx=[sup3log(42)
en dus...

4)
5logx + 25logx=1/5logÖ3

De kunst is om alles als logaritme van hetzelfde grondtal te schrijven. Dat kan zo:
25logx=5logx/5log25=1/25logx
1/5logÖ3=5logÖ3/5log(1/5)=-5logÖ3.
We krijgen dan
5logx+1/25logx=-5logÖ3
3/25logx=5log1/Ö3
5logx11/2=5log1/Ö3
x11/2=1/Ö3
x11/2=3-1/2
x3=3-1
x=3-1/3=1/3Ö3


hk
zaterdag 16 oktober 2004

 Re: Logaritmische functies: los op 

©2001-2024 WisFaq