Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaalvergelijking van de eerste orde

De opgave is
(x-2)y'= y + 2(x-2)3

Mijn werkwijze:

herschrijven als
y' - y/(x-2)= 2(x-2)2
is dus een lineaire differentiaalvergelijking.

Integrerende factor: exp$\int{}$(-dx/(x-2) = 1/(x-2)

Dan is (y/(x-2))'= 2(x-2)2/(x-2)
En dus is
y/(x-2) = $\Delta$2(x-2)dx
en
y= (x-2)3+ C(x-2) (C€$\mathbf{R}$)

Maar volgens de leerkracht is de oplossing:

y= x3-6x2+ x(C+8)- 2C

Waar zit mijn fout?

Alvast Bedankt!

Evelyn
3de graad ASO - zaterdag 16 oktober 2004

Antwoord

hoi
tot de stap y/(x-2) = $\int{}$2(x-2)dx is alles goed!
daarna ga je volgens mij de fout in door de verkeerde primitieve van x-2 te gebruiken. Jij werkt door met (x-2)2, terwijl geldt: $\int{}$2(x-2)dx = (x2-4x)+C $\ne$(x-2)2+C

daarna volgt: y = (x-2)(x2-4x)+C(x-2)= x3-6x2+ x(C+8)- 2C

EvE
zaterdag 16 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq