Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Volleybal wedstrijd voorspelling - kans op winst - berekening uitslag

Hoe bereken ik de kans van winst of verlies van een wedstrijd uit en de mogelijke stand en moeilijkheidsgraad. Daarbij rekening houden met een aantal factoren.


  • Poule kan uit 11, 12 of 13 teams bestaan
  • Poule die in de hoofdklasse zitten spelen (best of 5) minimaal 3 sets winst. (0-3, 1-3, 2-3, 3-2, 3-1, 3-0)
  • Poule die in de 1e of 2e klasse zitten spelen (best of 5) minimaal 4 sets. (0-4, 1-3, 2-3, 3-2, 3-1, 4-0)
  • Poule die in de 3e of 4e klasse zitten spelen altijd 4 sets. (0-4, 1-3, 2-2, 3-1, 4-0)
  • Aantal sets voor en tegen is bekend
  • Aantal gespeelde wedstrijden (kan verschillend zijn) per team
  • wedstrijdschema is bekend (uiteraard) http://tuinbouwstraat.homeip.net/vss/?actie=schema_poule®io=noord-oost&vernm=veracles&team=H4


Wat heb ik tot nu toe geprobeerd, i.p.v. op basis van verkregen punten (in 1e en 2e klasse 4-0 = 5, 3-1 = 4 wij 1 zij en 3-2 = 3 wij 2 zij) op basis van aantal sets voor en tegen uit te rekenen wat de kansen zijn. Ter vergeefs is me dat niet gelukt.

Er moet ook een wegingsfactor voor thuisspeelvoordeel mogelijk zijn. Tevens moet er rekening gehouden worden met het aantal gespeelde wedstrijden. (Aan het begin van het seizoen is het team slechter dan aan het einde.)

Gegevens:

Bron: http://tuinbouwstraat.homeip.net/vss/?actie=stand_team®io=noord-oost&vernm=veracles&team=H4


  1. Team 1 - 3 wedstrijden - 10/2 sets tegen/voor
  2. Team 2 - 2 wedstrijden - 7/1 sets tegen/voor
  3. Team 3 - 2 wedstrijden - 6/2 sets tegen/voor
  4. Team 4 - 3 wedstrijden - 6/8 sets tegen/voor
  5. Team 5 - 2 wedstrijden - 4/4 sets tegen/voor
  6. Team 6 - 3 wedstrijden - 5/9 sets tegen/voor
  7. Team 7 - 2 wedstrijden - 4/5 sets tegen/voor
  8. Team 8 - 2 wedstrijden - 4/5 sets tegen/voor
  9. Team 9 - 3 wedstrijden - 4/8 sets tegen/voor
  10. Team 10 - 3 wedstrijden - 4/9 sets tegen/voor
  11. Team 11 - 2 wedstrijden - 3/6 sets tegen/voor


TIP: Je kan gem. aantal sets voor/tegen per wedstrijd gebruiken. (Weet niet of je er wat aan hebt)

Dus wat wil ik weten:


  • Formule(s) om persentage kans op winst of verlies te berekenen (thuisvoordeel als factor meegenomen)
  • Formule(s) om persentages van de moeglijke uitslagen te berekenen
  • Formule(s) om moeilijkeidsfactor te berekenen (hoe goed of slecht is je tegenstander t.o.v. je eigen team en de overige teams)


Ik hoop dat er iemand is die mij kan helpen aan deze enorme uitdaging.

Mike
Student universiteit - vrijdag 15 oktober 2004

Antwoord

Hallo, Mike.
Dit is echt nattevingerwerk.
Er zijn zoveel omstandigheden: niet alleen thuisvoordeel en de tijd van het jaar, maar ook de beschikbaarheid en de vorm van de spelers, de beschikbaarheid en vorm van op elkaar ingespeelde spelers, de specifieke tegenstander, het publiek, de scheidsrechter, enz.
Als je veel uitslagen verzamelt, ontstaat er een te groot tijdsverschil tussen de dag dat een uitslag tot stand kwam en de dag waarop je een voorspelling wilt doen.
Verzamel je weinig uitslagen, dan is de wet van de grote aantallen niet van toepassing, dus dan speelt het toeval een te grote rol.
Je zult dus een middelgroot aantal uitslagen moeten verzamelen die relevant zijn voor de huidige situatie. Ideaal zou zijn als alle verzamelde uitslagen onder ongeveer gelijke omstandigheden tot stand zijn gekomen, als de wedstrijd waarvoor je een voorspelling gaat doen.
Pas dan geeft het gemiddelde een indicatie van de kans.

hr
donderdag 21 oktober 2004

 Re: Volleybal wedstrijd voorspelling - kans op winst - berekening uitslag 

©2001-2024 WisFaq