Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Worteltrekken

Ik heb in mijn economie boek een som met als tussenstap een wortel met een cijfer er boven. Hoe kan ik dat uitrekenen. Wat ik ook geprobeerd heb, tot nu toe werkte niets...

Alvast bedankt,
Sarah

Sarah
Student hbo - donderdag 14 oktober 2004

Antwoord

Ik denk dat je iets bedoelt dat lijkt op 3Ö64. En dat cijfer 3 staat niet bóven de wortel, maar erin.
De uitspraak is 'de derdemachtswortel van 64' en er wordt mee bedoeld het getal dat, als je het in de derde macht neemt, 64 oplevert. In dit geval is de uitkomst 4, want 43 = 4 x 4 x 4 = 64.
Om het met de rekenmachine te kunnen bepalen, moet je intikken 64^(1/3).
Nog een voorbeeld: de zesdemachtswortel van 15625 is 5, want 5^6 = 15625.
Op de machine tik je 15625^(1/6) in.
De 'gewone' wortel is eigenlijk een tweedemachtswortel. De tweedemachtswortel van 25 is 5 omdat 52 = 25. Je kunt dit intikken als 25^(1/2). Niemand schrijft echter het cijfer 2 in het wortelteken.

MBL
donderdag 14 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq