Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Eerstegraads vergelijkingen in breukvorm

Beste studenten

Kan iemand mij eens vertellen en welke stappen ik moet ondernemen bij het oplossen van eerstegraadsvergelijkingen in de breuk vorm.

Ik geef 5 voorbeeldjes waar ik totaal geen raad mee weet eenmaal die rekenregeltjes te hebben gehad hier kan ik tenminste verder want die vegelijkingen met breuken kunnen soms erg lastig zijn

Doe ik er steeds best aan een vergelijking ook te ontbinden in factoren of de merkwaardige producten toe te passen indien het mogelijk is?

1.) 3 * (x - 1) / 5 - * (1 - 4x) / 7 = x + (x + 1) / 5

2.) (x - 1) / (x + 1) = 3 + 1 / (x + 1)

3.) 4x / 3 - (3/2 - x / 4) = x + 4 * ((2x / 3) - 1)

4.) 1 / (x - 1) = (5 / (x - 2))

5.) 6x / (2x - 1) = 3 - (1 / x)

6.) 6 / (2x - 1) = (2x - 5) / (2x - 1)

Kan iemand mij eens de stappen uitleggen zodoende kan ik die andere 60 oefeningen maken

Steven
Leerling mbo - donderdag 14 oktober 2004

Antwoord

1) Opgave klopt waarschijnlijk niet!
2) Beide kanten alles met x+1 vermenigvuldigen levert:
x-1=3·(x+1)+1 Û x=-2,5
3) Alle termen met 12 vermenigvuldigen om alle breuken weg te krijgen:
16x-(18-3x)=12x+4·(8x-12)
4) Vermenigvuldig met (x-1)(x-2) ®
x-2=5(x-1) (bedenk daarbij dat x¹1 en x¹2)
5) Vermenigvuldig alles met (2x-1)·x ®
6x2=3·(2x-1)·x-(2x-1)
6) Is nu niet zo moelijk meer.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zaterdag 16 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq