Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functievoorschrift

Ik snap niet hoe je als je een tabel hebt er een functie voorschrift van moet maken.

het tabel is als volgt:
x -4 -3 -2 -1 0 1
y 33 19 9 3 1 3
de getallen die onder elkaar staan horen bij elkaar... wat is nu het functie voorschrift?

liesje
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 13 oktober 2004

Antwoord

Wat opvalt is: bij 1 en -1 komt er hetzelfde uit,
zou het misschien het fuctievoorschrift van een parabool zijn met de top bij x=0?
Maar dan weet ik ook de y van de top, namelijk y=1.
Dan ziet het functie voorschrift er dus zo uit: y=...×x2+1.
Maar ja, voor x=1 moet er wel 3 uitkomen, dus 3=...×1+1.
Wat moet er nu op de plaats van de stippeltjes komen?
Klopt het dan voor de andere punten?

hk
woensdag 13 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq