Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiele groei

Wij moeten voor onze PO wiskunde het begrip exponentiele groei uitleggen. Hoe zit het nou precies? als je 2^X hebt, dan is de groeifactor toch niet constant? Als je X^2 hebt, is dat dan ook een exponentiele functie? Dan is 2 toch de groeifactor?

Lau
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 13 oktober 2004

Antwoord

Van exponentiele groei is sprake als het aantal per tijdseenheid met een vast percentage toeneemt(of afneemt)
een exponentiele functie is een functie waarvan de exponent de variabele is dus gx
Als g (de groeifactor)2 is en de beginwaarde is 500 dan is de hoeveelheid op tijdstip 1 dus 500*21= 1000
op tijdstip 2 500*22= 2000 enz...
Is hier nu sprake van exponentiele groei? Ja want het aantal neemt met een vast percentage toe. Er geldt namelijk t2/t1= t3/t2 = t4/t3...

x2 is geen exponentiele functie want met dezelfde beginwaarde krijgen we:
500*12=500
500*22=2000
500*32=4500
enz..
En hier geldt dus niet t2/t1= t3/t2 enz...

met groet

pl
woensdag 13 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq