Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kans op prijs bij de Zorgloterij

Ik moet de kans op een prijs uitrekenen bij de zorgloterij. Er zijn 5 kleuren, als je ze alle 5 goed heb(op je lot, kan ook 2 dezelfde kleuren in zitten) en op de goede volgorde win je 1.415,- euro. Klopt het dat die kans dan (1/5)^5 = 1/3125 is? En als je de laatste 2 kleuren goed heb win je 11,50 euro. Klopt het dat die kans dan (1/5)^2 + (1/5)^3 + (1/5)^4 = 0,0496 is? Ook kun je kans maken op een auto, een reis of een keuken. Je moet dan bijvoorbeeld de auto op blauw, de keuken op rood en de reis op geel zetten. Hoe kan ik dan uitrekenen hoeveel de kans is dat je iets wint?

Kristi
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 22 april 2002

Antwoord

Klopt het dat die kans dan (1/5)5 is?
Dat klopt!

Klopt het dat die kans dan (1/5)^2 + (1/5)^3 + (1/5)^4 =
0,0496 is?

Nee, dat klopt niet. De kans is toch gewoon (1/5)2???

Hoe kan ik dan uitrekenen hoeveel de kans is dat je iets wint?
Dit laatste is iets anders waarschijnlijk: als je de auto op blauw (??) hebt, dan 'ding' je 'mee' naar de auto, maar om te weten hoe groot de kans is om te winnen zou je moeten weten hoeveel mensen er mee doen. Stel er doen 1.000.000 mensen mee, dan zijn er waarschijnlijk nog 200.000 mensen met de auto op blauw... denk ik... (waarschijnlijk)....

Maar een beetje vaag is dit allemaal wel. Zorgloterij? Tja...

Zie Zorgloterij

WvR
donderdag 25 april 2002

©2001-2024 WisFaq