Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Minimum en maximum

Ik weet niet hoe te beginnen aan deze vraag.

Een verticale rechte snijdt de parabool met de vergelijking y=1/2x² in het punt A en de rechte met vergelijking y=x-2 in het punt B. Bepaal de coördinaten van A en B zodat de afstand tussen A en B minimaal is. Ik weet wel dat de oplossing A(1,1/2) en B (1,-1) is. Kunnen jullie mij a.u.b. helpen

Valéri
3de graad ASO - zondag 10 oktober 2004

Antwoord

Eerst maar eens een schetsje:

q28327img1.gif

Stel de verticale rechte heeft vergelijking x=a.
De coördinaten van A zijn dan (a,1/2a2) en de coördinaten van B zijn dan (a,a-2)
De afstand tussen A en B is dan: 1/2a2-(a-2) (omdat A boven B ligt).
Bepaal nu voor welke a de uitdrukking d(a)=1/2a2-(a-2) minimaal is.

hk
zondag 10 oktober 2004

 Re: Minimum en maximum 

©2001-2024 WisFaq